monitor.bg
Събота 12 Март, 2011
Любимци
След Марципан Хинин преследва Денди
Писателят посвещава книга на далматинеца, чете откъс от нея на гроба му

Когато му омръзне да инспектира обувките на хората, Хинин скача в ръцете на Денди.
.
Хърка и като хамстер си крие лакомства
НАВИЦИ

Хинин е много кротък и почти няма лоши навици,  ако се изключи дефектът в носната преграда, която го принуждава звучно да хърка, докато спи.

И другият му неприятен навик е да се „запасява” с храна. За ужас на своя стопанин той като хамстер  крие лакомства на тайни места в къщата и току отнякъде изскача я бисквитка, я парче салам.

Затова пък не се докосва до лакомствата, предлагани дори на изискани коктейли. 

„Ужасно е капризен. Не иска да яде какво да е. Похапва само това, което и аз ям.

Освен че го храня от чинията си, иска да му давам в устата с ръка. Ако му сложа храната в неговата купичка, се назлъндисва” разказва стопанинът му. 
.
Александър Милчев: Избрах името му, докато берях душа в болницата

Денди с вярната си приятелка Марципан.
- До вас винаги е имало различни породи кучета – преди беше Марципан, сега Хинин, а и преди тях сте имали домашни любимци. Защо?

- Може би, защото съм уморен от хората. Стремя се да имам някакво близко същество, което да не може да говори. Защото хората те заливат с всякакви себични повествования, от които след това човек трудно може да се почисти. В това отношение едно малко кученце е много по-милосърдно. То усеща и лошата енергия на хората. Имало е много случаи, в които  то ми е давало знак, че някой не ми мисли доброто. Винаги усеща, когато нещо те боли. Ако те боли глава, ляга край теб и действително помага.  

- Първият е Марципан, вторият – Хинин. Това не са кучешки имена?

- Защо да не са. От сладко съм горчиво.  Идеята за името на Марципан ми дойде в болницата, където лежах и буквално умирах от тежка двойна пневмония.  И докато целият бях набоден със системи, реших, че ако оживея, ще си взема далматинец. И ми хрумна: ще се казва Марципан, а нали знаете, че истинският марципан е бял. Името щеше да му отива. А с японския хин името си дойде само - хин-ин.  

- От малък ли обичаш и гледаш животни, или това е нова страст?

- Като малък не съм имал собствени животни, защото майка беше враждебна към подобна идея . Прабаба ми гледаше огромна ангорска котка, която беше доста страхлива и недоверчива към чужди хора. По-късно и аз взех, макар и за кратко, сиамски котарак. Веднъж го заведох на гости на Ирина Флорин и докато двамата приказвахме, котаракът се шмугна в камината. Как ли не го мамихме да излезе от скривалището си. Най-накрая го подлъгахме с парченце салам. Като че ли последният ми избор е най-сполучлив – Хинин е изящен, деликатен и маломерен.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява